Bierfestival Groningen 2020

 

De tiende editie van een van de grootste bierfestivals van Nederland belooft weer een niet te missen evenement te worden. Wees op tijd met het bestellen van je kaarten als je er dit jaar ook (weer) bij wilt zijn. Haal je tickets via de knop hieronder!

 

Koop nu je kaarten

Tiende editie van het Bierfestival Groningen

Op woensdag 15, donderdag 16, vrijdag 17 en zaterdag 18 april 2020 vindt de tiende editie van Bierfestival Groningen plaats. Ook dit jaar is de Martinikerk weer het schitterende decor voor dit festival. Na negen succesvolle edities komt dit jaar de tiende editie eraan, waarbij wederom een breed scala aan nationale en internationale tapbieren en bieren op fles worden gepresenteerd. Daarnaast biedt Bierfestival Groningen een variërend programma aan, bestaande uit diverse masterclasses en wedstrijden. Het festival wordt opgedeeld in de volgende vier tijdsvakken:

Woensdag 15 april: Bierdiner
Donderdag 16 april: 19:00 – 23:00
Vrijdag 17 april: 19:00 – 23:00
Zaterdag 18 april: 13:00 – 17:00
Zaterdag 18 april: 19:00 – 23:00

Bezoekers krijgen de kans om masterclasses van internationaal bekende biergoeroes bij te wonen. Daarnaast worden er voor de tiende keer op rij brouwwedstrijden gehouden voor amateurbrouwers en professionele brouwers.

Na het grote succes van voorgaande jaren, wordt er besloten de bier & spijswedstrijd ook dit jaar weer aan het festival toe te voegen. Voor een impressie van de vorige succesvolle edities, neem gerust een kijkje in ons archief.

Wil jij ook een bijdrage leveren aan het succes van Bierfestival Groningen 2020? Dat kan, stuur een mail en geef je op als vrijwilliger. Hieronder enkele recensies over de vorige editie van Bierfestival Groningen waar wij erg trots op zijn.

Word vrijwilliger. Een unieke ervaring!

d’Olle Grieze

Van oudsher heeft Groningen een rijke brouwhistorie en werd er gebrouwen met water uit de Drentse Aa en met lokale hop. Toen Groningen in 2011 de hoofdstad van de smaak was, wilden wij ter ere van deze titel amateurbrouwers uitdagen om een tripelbier te brouwen met zoveel mogelijk streekproducten. Tijdens Bierfestival Groningen 2011 zijn de volgende doelstellingen gemaakt: 25 brouwerijen in de provincie Groningen te krijgen, jaarlijks een zo’n duurzaam en innovatief mogelijk bier te brouwen met zoveel mogelijk streekproducten, waarbij de winst naar de martinikerk gaat. Hiermee willen wij de noordelijke brouwcultuur stimuleren en ook aansporen om meer met de combinatie van bier en spijs te experimenteren. Sinds 2012 is er ook jaarlijks een bier en spijswedstrijd.

De winnaar van de brouwwedstrijd in 2011 was Jan Tijs Sijbring. Dit recept was de voorloper van d’Olle Grieze en heette Peerd Triple. Jan Tijs heeft de Peerd Triple in het groot gebrouwen bij Maallust met sukade van Knols koek. Het bier is dat jaar landelijk verkocht bij de Mitra.

Elke editie van Bierfestival Groningen streven wij ernaar om samen te werken met amateur- en professionele brouwerijen uit het noorden om zo elk jaar een unieke en bijzonder d’Olle Grieze aan te bieden gemaakt van streekproducten. Hiermee willen wij ook andere brouwers uitdagen om het zelfde type bier als d’Olle Grieze te gaan brouwen. Afgelopen jaar werd d’Olle Grieze een Brut IPA, gebrouwen door de noordelijke brouwers bij Brouwhotel Parkzicht te Veendam. Deze brouwerij heeft geïnvesteerd in prachtige glazen ketels. Benieuwd naar alle d’Olle Grieze bieren die wij hebben gebrouwen? Hieronder een lijst van de type bieren en bij welke brouwerij deze is gebrouwen, gevolgd door de afgelopen winnaars van de amateur brouwwedstrijd.

 

Brouwerij en type bier

2012 Brouwerij Maallust, Gronings Haverbier (Cluyn)
2013 Texelse Bierbrouwerij, Weizen
2014 Brouwerij De Kromme Jat, Bockbier
2015 Ramses Bier, Saison
2016 Brouwerij Martinus, Milkstout
2017 Bax Bier Brewery, Session
2018 Brouwerij Pivo Brouwers, Schwarz
2019 Brouwhotel Parkzicht, Brut IPA
– o.a. met Kleine Beer Brouwerij, Brouwerij Dockum, Het Brouwdok, Bierbrouwerij Noarde Dragten, Brouwerij Martinus, Plattelandsbrouwerij Het Zotte Kalf, Rockin’ Ludina Brewery, Baxbier en Bogdike.

Winnaar Amateur Brouwwedstrijd

2011 Jan Tijs Sijbring
2012 Fons Ronde
2013 Herman Holtrop
2014 Johannes Brandsma
2015 Henk Jan Matthijs
2016 Jacco van der Merwe
2017 Joost Taxopeus
2018 Jaap Broekhuizen
2019 Anton Hoogland

Pin It on Pinterest